Skip to content

Zorg

Veilig Mailen in de Zorg

Uitdagingen Zorg

Omtrent secure communication?

De digitale communicatie speelt een steeds grotere rol in de zorgsector. Dankzij de ontwikkeling van technologieën zoals smartphones, tablets en software voor videoconferencing, kunnen zorgverleners en patiënten gemakkelijk communiceren zonder fysiek aanwezig te zijn.

Een van de grootste voordelen van digitale communicatie in de zorg is de verbetering van de toegang tot zorg. Patiënten kunnen virtueel een afspraak maken bij een zorgverlener, en hebben toegang tot hun medische gegevens, zoals laboratoriumresultaten en medicatie-instructies. Dit kan de zorg efficiënter en toegankelijker maken, vooral voor mensen die in afgelegen gebieden wonen of moeilijkheid hebben om fysiek naar een arts te gaan.

Digitale communicatie kan ook helpen om de kosten van de zorg te verlagen. Virtuele afspraken kunnen worden gebruikt om patiënten te triageren, zodat alleen degenen die echt een fysieke afspraak nodig hebben, naar de praktijk hoeven te komen. Dit kan helpen om de wachttijden te verkorten en de kosten voor vervoer te verminderen.

Een ander voordeel van digitale communicatie in de zorg is de verbetering van de continuïteit van zorg. Zorgverleners kunnen gemakkelijk informatie uitwisselen, zelfs als patiënten naar een andere locatie verhuizen of worden overgeplaatst naar een andere afdeling. Dit kan helpen om de kwaliteit van zorg te verbeteren en te voorkomen dat patiënten vallen tussen wal en schip.

Er zijn echter ook uitdagingen met betrekking tot digitale communicatie in de zorg. Een van de grootste uitdagingen is de beveiliging van medische gegevens. Omdat deze gegevens zo gevoelig zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze worden beschermd tegen hackers en andere cyberbedreigingen.

In het algemeen kan worden gesteld dat digitale communicatie in de zorg een belangrijke rol speelt in de verbetering van de toegankelijkheid, kostenefficiëntie en continuïteit van zorg. Terwijl er nog enkele uitdagingen zijn, biedt de technologie veel mogelijkheden voor de toekomst van de zorg.

Geautomatiseerd

Juiste ontvanger

AVG-proof

Bescherming

Download de whitepaper
Beveiligd Mailen

Wil je ook weten hoe Beveiligd Mailen jouw bedrijf of organisatie kan beschermen? Vul je gegevens in en download de whitepaper direct.

Hoe kan veilig mailen de Zorg sector helpen?

De digitale transitie heeft een aanzienlijke invloed op de Zorg sector. Hierdoor moet zij zich aanpassen aan de nieuwe technologieën en veranderende werkprocessen.

Veilig mailen kan de zorgsector op verschillende manieren helpen. Hieronder worden enkele belangrijke voordelen besproken:

  1. Bescherming van privacy: Veilig mailen garandeert dat vertrouwelijke informatie, zoals medische gegevens, niet onbedoeld wordt gedeeld of verloren gaat. Dit beschermt de privacy van patiënten en voorkomt dat er informatielekken ontstaan.
  2. Efficiëntere communicatie: Veilig mailen maakt het mogelijk om snel en efficiënt informatie uit te wisselen tussen zorgverleners. Dit verhoogt de effectiviteit van de zorg en bespaart tijd en moeite.
  3. Vermindering van papierwerk: Veilig mailen maakt het mogelijk om informatie elektronisch vast te leggen en op te slaan, in plaats van op papier. Dit vermindert het papierwerk en maakt het gemakkelijker om informatie op te zoeken en te delen.
  4. Toegang tot informatie: Veilig mailen maakt het mogelijk om informatie snel en gemakkelijk toegankelijk te maken voor zorgverleners, ook als ze fysiek niet aanwezig zijn. Dit verhoogt de samenwerking en verbetert de kwaliteit van de zorg.
  5. Besparing op kosten: Door veilig mailen te gebruiken, is er minder papierwerk nodig en wordt er tijd bespaard. Dit leidt tot kostenbesparingen voor de zorgsector.

Met de groei van digitale communicatie is het belangrijker dan ooit om de veiligheid en vertrouwelijkheid van elektronische informatie te waarborgen. Sensitivity labels en Microsoft Exchange spelen hierbij een belangrijke rol. Sensitivity labels bieden een manier om bepaalde informatie te labelen en te classificeren, zodat het juiste niveau van beveiliging en privacy kan worden toegekend. Hierdoor kunnen organisaties ervoor zorgen dat gevoelige informatie niet in verkeerde handen valt. Microsoft Exchange, een van de meest populaire e-mailplatforms, maakt gebruik van sensitivity labels en biedt geavanceerde beveiligings- en privacyfuncties. Zo kunnen gebruikers labels toepassen op e-mails en bijlagen, en worden extra beveiligingsmaatregelen geactiveerd, zoals automatische versleuteling en toegangscontrole. Samen zorgen sensitivity labels en Microsoft Exchange voor een effectieve en efficiënte manier om elektronische informatie veilig te versturen en te ontvangen. Hierdoor kunnen organisaties zich concentreren op hun belangrijke zaken, zonder zich zorgen te hoeven maken over de beveiliging en vertrouwelijkheid van hun informatie.

Ontwikkelingen bij de Zorg sector

Binnen de zorgsector is de laatste jaren veel aandacht besteed aan het verbeteren van de communicatie tussen zorgverleners en patiënten. Dit is noodzakelijk om te garanderen dat persoonlijke en vertrouwelijke informatie veilig blijft tijdens de communicatie. Er zijn dan ook een aantal ontwikkelingen op het gebied van secure communication die bijdragen aan een betere bescherming van de privacy van patiënten.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen is de groeiende populariteit van elektronische communicatiemiddelen, zoals e-mail, telefoon en videoconferencing. Deze technologieën bieden zorgverleners de mogelijkheid om snel en efficiënt met elkaar en met patiënten te communiceren, zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn. Het is echter van groot belang dat deze technologieën op een veilige manier worden gebruikt om te voorkomen dat vertrouwelijke informatie in verkeerde handen valt.

Er zijn dan ook verschillende maatregelen genomen om de communicatie veiliger te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld encryptie- en authenticatietechnologieën ontwikkeld om te garanderen dat de informatie die wordt uitgewisseld vertrouwelijk blijft. Daarnaast zijn er beleidsregels opgesteld (door bijvoorbeeld de NTA) voor de gebruikers van deze communicatiemiddelen, om te voorkomen dat de informatie onbedoeld wordt verspreid of in verkeerde handen valt.

In de toekomst zal er waarschijnlijk nog meer aandacht komen te liggen op het beveiligen van elektronische communicatie in de zorgsector. Dit is van groot belang om te voorkomen dat de privacy van patiënten in gevaar komt en om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de zorg op een consistente manier wordt gewaarborgd.

Intentieverklaring Veilige Mail

Aangetekend BV is een van de ondertekenaars van de Intentieverklaring Veilige Mail. Wij hebben ons daarmee gecommitteerd aan een actieve inzet bij het realiseren van gebruiksvriendelijke en veilige mail in de zorg. Overigens is Aangetekend Mailen al geruime tijd actief in de Zorg. Onze dienst wordt door diverse zorginstellingen met succes ingezet.

NTA7516

Experts uit verschillende organisaties hebben in opdracht van het Informatieberaad Zorg gewerkt aan een nieuwe norm voor het gebruik van e-mail in de zorg. De NTA7516 norm schept een nieuwe richtlijn waaraan veilig e-mailen in de zorg moet voldoen en geeft daarmee duidelijkheid aan de eisen die worden gesteld bij het versturen van persoonlijke gezondheidsinformatie. Lees hier meer over het inactiveren van de NTA7516. Download onze gratis whitepaper over inactiveren van de NTA7516.

Veilig mailen onmisbaar voor de Zorg sector

  1. Bescherming van privacygevoelige gegevens
  2. Efficiëntere communicatie
  3. Vermindering papierwerk
  4. Eenvoudig te gebruiken en in te passen

Eenvoudige integratie met Microsoft

Microsoft partners

Microsoft Exchange

Microsoft Outlook

Sensitivity labels

Ontdek ook de andere oplossingen voor secure communication

Beveiligd Mailen is één van de oplossingen om het e-mailverkeer veilig te maken. Soms zijn er echter documenten waarbij de juridische aantoonbaarheid belangrijk is. Of er moet een grote bijlage verzonden worden. Het is onze missie om digitale communicatie niet alleen veilig en rechtsgeldig mogelijk te maken, maar dit net zo makkelijk te laten zijn als het versturen van een e-mail. Wij onderscheiden ons door het leveren van vier SAAS-oplossingen:

Aangetekend Mailen Beveiligd Mailen Ondertekend Mailen Grote Bestanden Mailen
Aangetekend
Mailen
Beveiligd
Mailen
Digitaal
Ondertekenen
Grote Bestanden
Mailen

Alle oplossingen zijn zowel te gebruiken via onze Outlook plugin als via een integratie met de business systemen waar al mee wordt gewerkt.

Maar ook de uitslag van een (medisch) onderzoek, uitspraak in een (juridische) zaak, gemeentelijke aanslag of vorderingen tijdens het schooljaar van de studenten, wil je niet in verkeerde handen laten komen.

Samenwerkingen waar wij trots op zijn

Keuze voor kwaliteit

Hendri van Norden, directeur Sales en Marketing ICT Concept: “We zijn niet over één nacht ijs gegaan voor deze beslissing, en zijn heel blij dat we met Aangetekend BV een samenwerking kunnen aangaan. We hebben met de belangrijkste leveranciers op het gebied van Veilig Mailen om tafel gezeten, en met Aangetekend hebben we de in onze ogen beste oplossing geselecteerd.

Hendri van Norden
directeur

Zij maken ook gebruik van onze oplossingen

Zie Beveiligd Mailen als een verzekeringspremie voor het gegarandeerd beveiligd mailen met klanten, leveranciers, werknemers en derden.

Nieuws en belangrijke artikelen

Klaas & Terlouw – Completer Dan De Gemiddelde Autodealer

Klaas & Terlouw – completer dan de gemiddelde autodealer

Klaas & Terlouw is een onafhankelijk autobedrijf, gevestigd langs de snelweg A1…

Aangetekend Treedt Toe Tot Confido Groep

Aangetekend treedt toe tot Confido groep

Digital Trust Service Provider Aangetekend sluit zich aan bij Confido Aangetekend, de…

Website Beveiligd Mailen Gelanceerd

Website Beveiligd Mailen gelanceerd

Lancering nieuwe website voor veilig mailen Wij zijn blij om aan te…

Dag Van Veiliger Internet

Dag van Veiliger Internet

7 februari – Dag van Veiliger Internet De 7e februari is wereldwijd…

Aangetekend Behaalt ISO 27001-certificering

Aangetekend behaalt ISO 27001-certificering

Aangetekend (ontwikkelaar van Beveiligd Mailen) is door Lloyds officieel ISO 27001 gecertificeerd.…

AVG Mailen Met Klanten

AVG mailen met klanten

Vanaf mei 2018 zijn wij bij wet allemaal verplicht tot AVG mailen…

WMEBV En De Gevolgen Voor De Overheid

WMEBV en de gevolgen voor de overheid

De wet De Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (WMEBV) is een wet…

De Overheid En Veilig Communiceren

De overheid en veilig communiceren

De overheid De Nederlandse overheid is opgebouwd uit verschillende onderdelen, die elk…

Suite

Alle producten van Aangetekend BV

  Certificeringen

Aangetekend BV is eIDAS gekwalificeerde vertrouwensdienstverlener.

EU Trusted service providers >>

Back To Top