Skip to content

WMEBV en de gevolgen voor de overheid

De wet

De Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (WMEBV) is een wet die binnenkort in Nederland wordt ingevoerd. De wet is gericht op het verbeteren van de digitalisering van het bestuurlijk verkeer tussen burgers, bedrijven en overheden.

De wet heeft een aantal gevolgen voor de Nederlandse overheid. Hieronder een aantal voorbeelden:

  1. Verplichting tot het aanbieden van elektronisch verkeer: De wet verplicht de overheid om zoveel mogelijk bestuurlijke processen digitaal aan te bieden. Dit betekent dat de overheid verplicht is om digitaal verkeer met burgers en bedrijven te faciliteren.
  2. Digitale identiteit: De wet verplicht de overheid om digitale identiteiten te verstrekken voor burgers en bedrijven, zodat zij digitaal verkeer kunnen hebben met de overheid.
  3. Integratie van bestuurlijke processen: De wet verplicht de overheid om bestuurlijke processen te integreren, zodat de burger of bedrijf niet meerdere keren dezelfde gegevens hoeft in te vullen.
  4. Verplichting tot verstrekken van gegevens: De wet verplicht de overheid om gegevens te verstrekken aan andere overheidsinstanties, wanneer deze gegevens nodig zijn voor een bestuurlijk proces.
  5. Algemene verantwoordelijkheid voor veiligheid: De wet verplicht de overheid om een algemene verantwoordelijkheid te hebben voor de veiligheid van het elektronisch verkeer. Dit betekent dat de overheid verantwoordelijk is voor de beveiliging van de systemen die zij gebruiken voor het verkeer met burgers en bedrijven.
  6. Meldplicht Datalekken: De wet voegt ook de plicht toe voor de overheid om datalekken te melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en eventueel ook aan de betrokken personen.

In samenvatting de wet WMEBV heeft tot doel het verbeteren van de digitale dienstverlening van de overheid, de beveiliging en transparantie van het elektronisch verkeer tussen overheid, bedrijven en burgers. Ook zal het efficiënter maken van bestuurlijke processen en integratie van systemen door de overheid.

Mogelijke oplossingen voor overheidsinstanties

Aangetekend BV biedt diverse oplossingen om bedrijven en organisaties te helpen bij het beveiligen van hun communicatie. Voor meer informatie over deze diensten klik je op

Beveiligd Mailen

Grote Bestanden Mailen

Elektronisch Ondertekenen

Aangetekend Mailen

aangetekend

Aangetekend Mailen

beveiligd

Beveiligd Mailen

ondertekend

Digitaal Ondertekenen

grote-bestanden

Grote Bestanden Mailen

Webinar: De overheid en veilig communiceren

Speciaal voor professionals die werkzaam zijn binnen de overheid organiseren wij een gratis webinar. Tijdens dit webinar vertellen we over de laatste ontwikkelingen op het gebied van secure communication en hoe de producten van Aangetekend hier een eenvoudige oplossing voor kunnen zijn. Schrijf je gratis in via deze link.

  Certificeringen

Aangetekend BV is eIDAS gekwalificeerde vertrouwensdienstverlener.

EU Trusted service providers >>

Back To Top