Skip to content

Beveiligd Mailen

Voordat we uitleggen hoe beveiligd e-mailverkeer werkt, is het goed om te vertellen waarom het zo belangrijk is!

Secure communication steeds belangrijker

Wat is secure communication?

Secure communicatie, ook wel veilig communiceren, wordt steeds belangrijker. Vandaag de dag is het heel normaal om een e-mail te sturen, een whatsapp te ontvangen of elkaar te (video-)bellen. De invloed van digitaal communiceren is immens en zorgt ervoor dat we elkaar altijd en overal kunnen bereiken, zonder dat we de risico’s daarbij even scherp hebben. Bedrijven gebruiken verschillende digitale communicatiekanalen om hun klanten sneller te bedienen. Het belang en de gevolgen van verlies of diefstal van persoonlijke gegevens tijdens deze digitale communicatie wordt steeds groter.

Wat is eigenlijk veilig communiceren? Kort samengevat zou je kunnen zeggen dat bij veilig communiceren alleen de verzender en de ontvanger met elkaar communiceren. Een derde persoon kan, zonder de tussenkomst van een zogeheten ‘man in the middle attack’, niet meeluisteren. Veilige communicatie is bijvoorbeeld als je face-to-face met iemand zit in een rustige omgeving, als je zeker weet dat niemand anders de communicatie kan afluisteren of onderscheppen. Heel praktisch is dit natuurlijk niet. Hoe zorg je dat je communicatie veilig is als je niet met elkaar in een afgesloten ruimte zit?

Bedrijven en consumenten communiceren de hele dag. Steeds vaker is dit dus via één van de digitale communicatiekanalen. Om dit communicatieverkeer zo veilig mogelijk te maken is er wetgeving, zoals de AVG, en normeringen en richtlijnen. Gelukkig zijn er ook technologieën en protocollen om deze veiligheidsproblematiek te beheersen.

We vertellen je hoe deze technologieën je kunnen helpen veilig te communiceren via het digitale communicatiekanaal e-mail. We spreken dan over Beveiligd Mailen.

Geautomatiseerd

Juiste ontvanger

AVG-proof

Bescherming

Waarom is het belangrijk?

Maar voordat we uitleggen hoe beveiligd e-mailverkeer gaat, is het goed om te vertellen waarom het zo belangrijk is. Eerst even wat cijfers:

  • Dagelijks worden er wereldwijd 350 miljard e-mails onbeveiligd verzonden
  • Acht op de tien bedrijven zetten zich schrap voor de gevolgen van een aanval via e-mail (bron: Mimecast – The State of Email Security 2022)
  • Schade in zes weken tijd al ruim tien miljoen euro CEO-fraude (bron: Fraude helpdesk)
  • In Nederland waren er in 2021 bijna 25.000 datalekken (bron: Autoriteit Persoonsgegevens)

Zo maar wat cijfers van onafhankelijke bronnen. Het risico dat persoonlijke gegevens in verkeerde handen terechtkomen wordt steeds groter. Er is wetgeving om dit risico te beperken en toezichthouders moeten erop toezien dat bedrijven en organisaties hier naar handelen. In Nederland is dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

AP heeft haar missie als volgt omschreven ‘De Autoriteit Persoonsgegevens is de onafhankelijke toezichthouder in Nederland die de bescherming van persoonsgegevens bevordert en bewaakt’. Een van haar kerntaken is het bewaken van de naleving van de regels door onafhankelijk onderzoek te doen naar (mogelijke) overtredingen. Als dat nodig is, treden zij handhavend op.

Het aantal boetes is nog niet zo veel, maar ze worden wel degelijk uitgedeeld. Zo heeft Transavia in november 2021 een boete van 400.000 euro gekregen voor een slechte beveiliging van persoonsgegevens. (bron: https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/ap-beboettransavia-om-slechte-beveiliging-persoonsgegevens).

De Autoriteit Persoonsgegevens is bevoegd om sancties op te leggen. Als een bedrijf of organisatie de AVG-wet overtreedt dan kan de AP sancties opleggen. Deze kunnen uiteenlopen van een boete, de last onder dwangsom, een verwerkingsverbod, een berisping of een waarschuwing.

De AP kan organisaties die de AVG overtreden een boete opleggen van maximaal 20 miljoen euro of vier procent van de wereldwijde jaaromzet. Deze bevoegdheid heeft de AP sinds 25 mei 2018, de datum dat de AVG van toepassing werd. Hoe de AP de hoogte van boetes bepaalt, is vastgelegd in de Boetebeleidsregels Autoriteit Persoonsgegevens 2019. (bron: AP)

De Autoriteit Persoonsgegevens is de onafhankelijke toezichthouder in Nederland die de bescherming van persoonsgegevens bevordert en bewaakt.

Samenwerkingen waar wij trots op zijn

Keuze voor kwaliteit

Hendri van Norden, directeur Sales en Marketing ICT Concept: “We zijn niet over één nacht ijs gegaan voor deze beslissing, en zijn heel blij dat we met Aangetekend BV een samenwerking kunnen aangaan. We hebben met de belangrijkste leveranciers op het gebied van Veilig Mailen om tafel gezeten, en met Aangetekend hebben we de in onze ogen beste oplossing geselecteerd.

Hendri van Norden
directeur

Download de whitepaper
Beveiligd Mailen

Wil je ook weten hoe Beveiligd Mailen jouw bedrijf of organisatie kan beschermen? Vul je gegevens in en download de whitepaper direct.

Zij maken ook gebruik van onze oplossingen

Met Beveiligd Mailen heb je eigenlijk een soort kleine verzekeringspremie voor het gegarandeerd beveiligd mailen met klanten, leveranciers, werknemers en derden.

  Certificeringen

Aangetekend BV is eIDAS gekwalificeerde vertrouwensdienstverlener.

EU Trusted service providers >>

Back To Top